HTML

Kurir

Hírek, események, érdekes cikkek, sztorik változatosan!

Milliókat kereső tinédzserek

2008.03.02. 02:32 okotar

A dollármilliomosok legújabb generációjához hasonlóan a tinimágnások nagy része az internetnek köszönheti mesés gazdagságát, de akad közöttük olyan is, aki lekvárfőzéssel tett szert vagyonára.

Az első dollármillió megszerzése egyáltalán nem életkorfüggő: egy jó ötlettel, kitartással és egy kis segítséggel néhányan már igen fiatalon bekerülnek a felső tízezer tagjai közé. Olyan tinédzsereket mutatunk be a Forbes magazin alapján, akik saját erejükből több millió dolláros vállalkozásokat hoztak létre. A "millió dolláros bébik" a sikert befutott közösségi oldalaknak, internetes alkalmazásoknak és a nagymama lekvárjának köszönhetik.

Aranybányák az interneten

Egy 15 éves lány, Catherine Cook és 17 éves bátyja egy interaktív, ingyenesen letölthető online iskolai évkönyvet fejleszettek ki. Idősebb testvérük, aki webfejlesztőként dolgozott, hajlandó volt 250 ezer dollárt (43 millió forintot) fektetni a projektbe, ami végül egy MyYearbook.com nevű közösségi oldallá nőtte ki magát.

Forrás: www.forbes.com
A MyYearbook.com bejött

2006-ra a vállalkozás 4,1 millió dollárt (700 millió forintot) ért, és világszerte 3 millió felhasználója volt. Nem volt könnyű dolguk a MySpace és a Facebook nevű közösségi oldalakkal szemben. Catherine Cook szerint a titok az volt, hogy kifejezetten középiskolásoknak készítették az oldalt, és odafigyeltek a felhasználók észrevételeire.

Adam Hildreth 14 évesen találta magát az üzleti életben, amikor elindította közösségi oldalát, a Dubit Limited-et. Az oldal tagjainak adatait olyan cégek használták piackutatásra, mint a Coca Cola. Az oldal azóta az Egyesült Királyság egyik legnépszerűbb tinédzserek által látogatott site-jává nőtte ki magát, Hildreth pedig 2 millió fontos (680 millió forintos)  vagyonával 19 évesen bekerült az ország 20 leggazdagabb tinije közé.

A fiatal milliomos azonban nem érte be ennyivel: egy szoftverfejlesztő céget alapított, amelynek egyik terméke hatékonynak bizonyult az online groomerek (gyerekekkel kapcsolatot kezdeményező pedofilok) ellen, mivel kiszűri a potenciális veszélyt jelentő beszélgetéseket a világhálón.

Cameron Johnson már 9 éves korában pénzt keresett azzal, hogy meghívókat készített szülei partijára. 11 éves korában már több ezer dolláros megtakarításokkal rendelkezett az eladott képeslapoknak köszönhetően. A kiváló üzleti érzékkel megáldott kisfiú 100 dollárért (17 ezer forintért) megvásárolt húgától egy 30 darabos babakészletet, és az eBay-en keresztül az összeg tízszereséért értékesítette a játékokat. Kedvet kapott az üzlethez, és nagytételben kezdte el a babák árusítását.

Egy év múlva már 50 ezer dollárt (8,5 millió forintot) keresett, amit következő projektjébe, a My EZ Mail nevű internetes szolgáltatás létrehozásába fektetett. A vállalkozás havonta 3000 dollárral (514 ezer forinttal) növelte a kiskorú mágnás bankszámláját. Ezután két másik kortársával együtt egy internetes hirdetésekkel foglalkozó oldalt hoztak létre. Az ötletgazda 15 évesen havonta 3-400 dollárt keresett, 19 éves korában pedig vagyona meghaladta az egymillió dolláros álomhatárt.

A nagymama lekvárja

Fraser Doherty 2002-ben vette elő a nagymama receptjeit a skóciai Edinburgh-ben, és szabadidejében elkezdett lekvárokat készíteni. A lekvárok a szomszédok körében és a templomi közösségben igen nagy népszerűségnek örvendtek, és egyre több rendelés érkezett. A kamaszfiú egy idő után már nem tudott otthon akkora mennyiséget előállítani, amekkorára igény lett volna, ezért kibérelt egy 200 fős üzemet.

Forrás: www.forbes.com
Dubit Limited - milliókat ér

Két év múlva szülei jóváhagyásával otthagyta az iskolát, és minden idejét a lekvároknak szentelte. 3 év múlva az egyik áruházlánc szerződést kötött vele, és Doherty Superjam nevű terméke megjelent a szupermarketek polcain. 

Ehhez a tinédzsernek egy 5000 fontos (1,7 millió forintos) kölcsönt kellett felvennie a banktól, de megérte kockáztatni: a tavalyi évben a lekvár összesen 750 ezer dollár bevételt hozott, és arra lehet számítani, hogy 2008-ban a forgalom a kétszeresére fog növekedni.

A 19 éves Doherty vagyona ma 2 millió dollárra (343 millió forintra) tehető.

Deluxe Magazin

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kurir.blog.hu/api/trackback/id/tr34361431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása