HTML

Kurir

Hírek, események, érdekes cikkek, sztorik változatosan!

Saját személyzetem lehetne?

2008.03.07. 21:27 okotar

A lustaság az egyik legjellemzőbb tünete a jólétnek, amelyet a milliomosok többsége jelentős létszámú személyzettel igyekszik gyógyítani. Bár sokan azt mondják, a megbízható házi munkaerő szinte megfizethetetlen, hazánkban egy kertész, sofőr, házvezető vagy éppen komornyik átlagos bére nettó 150-200 ezer forint között alakul.

A belső személyzet tagjait jó pár évtizeddel ezelőtt még komoly megbecsülés övezte, hiszen egy megbízható inas vagy házvezetőnő az úri családoknak is igazi kincs volt. Mára a diszkréció olyannyira fontos szempont lett, hogy a referenciák ellenőrzése mellett sokszor még titoktartási szerződést is aláíratnak megbízóik az új házi alkalmazottakkal.

Külföldön akadémián képzik ki a komornyikokat

Bár hazánkban a bulvárlapok nem fizetnek dollárezreket a családi szennyest kiteregető volt dajkáknak, sofőröknek, testőröknek, azért a hazai pénzügyi elitnek sem mindegy, mennyire megbízható személyt enged be otthonába.

Külföldön bevált szokás a gazdagok körében, hogy rezidenciáikba, kastélyaikba bentlakásos házaspárokat alkalmaznak különböző foglalkozások kombinációjában, legyen szó kertészről, sofőrről, dadáról, nevelőnőről, társalkodónőről, titkárról, komornyikról, házvezetőnőről, takarítónőről vagy szakácsról. Ennek oka nem más, mint hogy így lényegesen csökkenthető a rövid távú alkalmazás esélye, és adott esetben a munkáltatók akár hosszú évekig maguk mellett tarthatják a párjukkal élő alkalmazottakat.

A legnagyobb hagyománnyal kétségtelenül Nagy-Britannia bír a személyzetközvetítés terén, de a világ számos pontján működnek belső alkalmazottakra szakosodott munkaerőcégek. Magyarországon egyelőre kevés a belső személyzetre fókuszáló ügynökség, így nem csoda, hogy sokan az apróhirdetési oldalakat és újságokat bújva keresnek-kínálnak hasonló állást. A másik, biztonságosabb lehetőség a munkaadónak, ha saját ismeretségi körén keresztül, illetve ajánlás útján vesz fel valakit.

Az ellenőrizhető referenciák mellett a "gazda" biztosítékként kérhet még erkölcsi bizonyítványt is a belső személyzeti munkára jelentkezőktől, ami bár semmire sem garancia, azért legalább némi biztonságérzetet ad "egy új családtag esetén".

A komornyikok a 21. századi pénzügyi elit életében ugyan már nem bírnak akkora jelentőséggel, nemzetközi szinten mégis az egyik legbefolyásosabb pozícióként tartják számon. Olyannyira, hogy számos akadémián képzik a milliomosok számára a kifogástalanul felkészült alkalmazottakat. A hollandiai International Butler Academy, amellett, hogy magyarokat is tudhat egykori növendékei sorában, nemzetiségtől, nemtől és kortól függetlenül vesz fel jelentkezőket egy sikeres angol nyelvű interjút követően.

Egy magasan képzett házvezetőnő igazi luxus


A 8 hetes képzés 12 500 euróba (3,25 millió forintba) kerül, amelyben már benne foglaltatik az oktatás mellett a luxus bungalók, az étkezés, a felszerelés és az egyéb járulékos költségek díja is.

A komornyikok mellett házvezetőket és személyi titkárokat is kinevelő intézet egyik munkatársa kérdésünkre válaszolva azt mondta, ügyfeleik között nem csak üzletemberek, hanem európai arisztokrata családok és nemzetközi sztárok is vannak.

Amennyiben képzett vagy "befutott" komornyikot szeretnénk, esetleg külföldit, akkor a nemzetközi átlagot figyelembe véve évi 30 és 100 ezer eurós (7,8-26 millió forintos) bérezéssel kell számolnunk, míg ez az összeg a házvezetőnők esetében 20-40 ezer euró (5,2-10,4 millió forint) között alakul.

-Deluxe.hu-

Szólj hozzá!

Címkék: gazdagság

A bejegyzés trackback címe:

https://kurir.blog.hu/api/trackback/id/tr45370541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása